تحقیقات تاریخ اقتصادی ایران

نوع مقاله : علمی-پژوهشی

نویسنده

استادیار گروه تاریخ دانشگاه فرهنگیان

10.30465/sehs.2025.49585.1997

چکیده

مهاجرت یکی از پدیده‌های جمعیتی دارای اهمیت از دیدگاه اقتصادی و اجتماعی است که چه در درون مرزهای یک کشور صورت پذیرد و چه برون‌مرزی باشد، پیامدهای مثبت و منفی کوتاه‌مدت و بلندمدت بر ابعاد گوناگون ساختاری جامعه مهاجر‌فرست و مهاجرپذیر دارد. جامعه ایران در دوره پهلوی اول نیز به شکل گسترده‌ای با انواع مهاجرت روبرو بود و سیاست‌های دولت در روند مهاجرت‌ها و پیامدهای آن تاثیر شایان توجهی داشت. مرزهای شرقی ایران به سبب موقعیت ویژه جغرافیایی (به‌عنوان منطقه‌ای مرزی) و جایگاه اقتصادی (مسیر تجاری ابریشم)، نقش مهمی در نظام مهاجرت برون‌مرزی ایران داشته و پذیرای اقوام ساکن در کشورهای همسایه (هزارة افغانستان، سیک‌ها و پشتوها از هند و پاکستان) بود. افزون‌بر مهاجرپذیری مرزهای شرقی در این دوره، مهاجرت گروهی از ساکنان مرزی ایران در این منطقه به آن سوی مرزها نیز شایان توجه است. اسناد موجود بیانگر مهاجرت (اجباری و اختیاری) گسترده مردمان ساکن در منطقه مرزی زورآباد در دوره پهلوی اول است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی-تحلیل و ضمن بررسی منابع اسنادی و کتابخانه ای موجود درصد است تا ضمن پرداختن به شرایط مزارع و املاک منطقه بعد از مهاجرت ساکنان بومی، اقدامات دولت برای اداره املاک و زمین‌های زراعی را تحلیل و بررسی کند. داده‌های موجود بیانگر آن است که مهاجرت (اجباری و اختیاری) ساکنان بومی منطقه در پی حادثه زورآباد سبب تخلیه روستاها و مزارع از نیروی انسانی شد. با توجه به موقعیت جغرافیایی آن، به‌عنوان منطقه‌ای مرزی که از سالیان قبل با کشور همسایه بر سر خط مرزی اختلاف وجود داشت، حفظ جمعیت انسانی و همچنین کشاورزی منطقه جهت تثبیت حاکمیت سیاسی ایران بر منطقه ضروری بود. از اینرو دولت سعی کرد با اقدامات حمایتی از جمله جایگزینی عشایر خاوری (افغان‌های بربری)، اجاره املاک ضبط شده و.. این مساله را حل کند؛ اما بی‌انگیزیگی نیروی کار و در نتیجه سکونت کوتاه‌مدت در املاک این منطقه و مهاجرت به سایر مناطق سبب بی‌نتیجه‌ماندن اقدامات دولت شد. سرانجام دولت سعی کرد با اجاره‌دادن املاک به شرکت‌های فلاحتی و همچنین رفع مشکلات حقوقی مالکیت املاک، شرایط منطقه را سامان دهد.

کلیدواژه‌ها

کتابنامه
اﺣﺘﺸﺎم کاوﯾﺎﻧﯿﺎن، ﻣﺤﻤﺪ(1354.)ﺷﻤﺲ­اﻟﺸﻤﻮس ﯾﺎ اﻧﯿﺲ اﻟﻨﻔﻮس. ﻣﺸﻬﺪ: اداره کل ﻓﺮﻫنگ و ﻫﻨﺮ ﺧﺮاﺳﺎن.
بشیریه،حسین(1384)، موانع توسعه سیاسی درایران ،تهران:گام نو.
بهمنی قاجار، محمد علی(1390)، تمامیت ارضی ایران در دوران پهلوی، ج1، تهران: موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی.
بیت، چارلز ادوارد(1365)، خراسان و سیستان: سفرنامه کلنل ییت به ایران و افغانستان، ترجمه قدرت­الله روشنی‌، مهرداد رهبری، تهران: یزدان.
پولادی، حسن (1380)، هزاره‌ها، ترجمه علی عالمی کرمانی،تهران: محمد ابراهیم شریعتی افغانستانی.
خراسانی، علی بن محمد یزدی­الاصل(بیتا)‌، شجره‌الانسان در آداب و اخلاق، مشهد: مؤلف.
خطایی، غلامحسین (1374) ، "مرزبانی"، تهران ، معاونت اموزشی ناجا.
ریاحی،اعظم، صالح پرگاری(بهار و تابستان 1396)،" علل مهاجرت از مرزهای خراسان به افغانستان(­مطالعه موردی زورآباد)،پژوهش های تاریخی ایران و اسلام، ش20.
زرین، فریبا(1398)، فرهنگ و مهاجرت، تهران: سهامی انتشار.
شجاعی دیوکلائی، سید حسن(زمستان1394 /بهار 1395) ،"ظهور و افول کشاورزی صنعتی در عصر رضاشاه 1309تا 1316" ، تاریخ ایران، شماره 19.
غلامحسین افضل الملک(بیات)، سفرنامه خراسان و کرمان، تصحیح قدرت‌الله روشنی، تهران: توس.
غلامی، شهرام(1397)، اقتصاد کشاورزی ایران: دوره پهلوی اول، تهران، انتشارات دنیای اقتصاد.
فیلد، هنری(1343) ، مردم شناسی ایران،ترجمه عبدالله فریار­، تهران: کتابخانه ابن سینا.
کرزن، جرج، ایران و قضیة ایران(1362) ،ج2، ترجمة وحید مازندرانی، تهران: انتشارات علمی-فرهنگی.
لمبتون، آ. ک.س (1339)، مالک و زارع در ایران، ترجمه منوچهر امیری ، بنگاه ترجمه و نشر کتاب.
محبوبی اردکانی، حسین(بیتا)­، تاریخ موسسات تمدنی جدید در ایران،تهران: دانشگاه تهران، ج2
محمد علی منشی(1356)، سفرنامه رکن­الدوله، تصحیح محمد گلبن، تهران: سحر.
ملک­زاده، الهام و زهرا علیزاده بیرجندی(بهار و تابستان 1390) ،" عوامل مؤثر در شکل گیری سیاست­ها و تحولات جمعیتی در دوره رضا شاه (طی سالهای­ 1302-1304 )" فصلنامه جمعیت شماره 75-76 .
واعظ شهرستانی،­نفیسه (تابستان 1393)،"­تحلیل مبانی نظری و رویه سیاستگذاری برای انتقال اجباری ایالت وعشایردردوره پهلوی اول برپایه اسناد"، گنجینه اسناد، سال24.
هاشمی، فاطمه(پاییز1388)، ثبت املاک و مساله مالکیت خصوصی به­روایت اسناد مجلس، پیام بهارستان ،­ش: 5، سال:2
اسناد کتابخانه و مرکز اسناد ملی (ساکما)
اسناد مرکز اسناد مجلس
اسناد مرکز اسناد وزارت امور خارجه(ماوخ)
اسناد موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی
صورت مشروح مذاکرات مجلس، ­24 تیرماه 1312.